Deca su svugde deca!

Deca su svugde deca!

Četvrti dan Limenka teatar festa 

Verovali ili ne u Somboru je nastala velika nestašica limenki! Prazne limenke više ne možete nigde da pronađete jer su sve završile na jednom jedinom mestu - na  "Limenka teatar festu". Razlog tome je repertoar četvrtog dana festivala kada su odigrane dve predstave iz dve zemlje sa dva kraja sveta: iz Perua i iz Bugarske. Jer, da bi se do ulaznica došlo, potrebno je doneti limenke koje se menjaju za karte za predstavu.

Hoze Navaro teatar iz Perua gostovao je sa predstavom "Ritualni ples makazama". Hoze Navaro izveo je zanimljiv performans koji još nije viđen kod nas. Najpre je prikazao veštine upravljanja marionetama a potom uz uzbudljivu muziku, u tradicionalnoj bogatoj peruanskoj nošnji koju je obukao pred publikom, odigrao narodni ples, odnosno prikazao deo bogatog folklora svoje zemlje. Bez daha je mališane ostavila spretnost i forma umetnika koji je dubio na glavi i izvodio razne vratolomije. Na kraju predstave publika je stojeći aplaudirala što je znak da im se predstava baš, baš dopala. Umetnik im je uzvratio osmehom a potom se na sceni strpljivo sa svima fotografisao dozvoljavajući im da uzmu njegov šešir i lutke da bi doživljaj bio potpun.

V.Velickovic September02 020

O ovoj predsatvi "med-medeni kritičari" rekli su:

"Najviše mi se dopalo kada je umetnik prišao publici i približio lutke da igraju po našim rukama. Sreća pa sam sedeo u prvom redu i mogao to da doživim", kazao je Miloš.

"Sve mi se dopalo a najviše dim koji su puštali jer je imao neobičan miris i pokušavali su svi da ga uhvate rukama", dodala je Milica.

"Meni je ova predstava bila totalni HIT! On je pokazao šta ljudi iz Perua rade i kakve običaje praktikuju za njihove praznike", kazao je Veljko.

"Ovo je po meni najbolja od svih predstava na festivalu koje sam gledao, a pogledao sam sve koje su već bile! Bila je lepa jer je glumac lutkama pokazivao svašta", rekao je Dimitrije.

"Dopao mi se njegov kostim a on je na kraju otplesao sve ono što su radile i lutke.  Super mi je bilo što je on sve sam radio bez ičije pomoći i jako se potrudio oko svega", kazala je Tea.

V.Velickovic September02 009

Popodne je bilo rezervisano za gostovanje umetnika Ilkova teatra iz Sofije. Silvana Petrova i Angel Kalev izveli su lutkarsku predstavu "Šest pingvinčića". Jednom mališanu, Bogdanu, se predstava toliko dopala da je nakon njihovog poklona izašao na scenu da im to i kaže i da ih zagrli! Ovu predstavu gledao je sa svojom porodicom i Nj.E. g. Petko Dojkov, Ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji koji se rado odazvao na poziv organizatora da prisustvuje "Limenka teatar festu". Ovo je ujedno bio i prvi njegov dolazak u Sombor. Izjavio je ovom prilikom da mu se dopada ideja da se spoje ekologija, edukacija i teatar za decu.

"Podržavam ideju organizatora, ovo je odlična inicijativa i svaka čast svima koji rade na ovome jer će dati velike rezultate. Malu decu danas treba učiti koji je pravi put kojim treba da idu. Treba da uradimo sve što je u našoj mogućnosti za decu i ekologiju. Deca su svugde deca, u Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, oni moraju da uče, da slušaju roditelje i da znaju šta je ekologija i šta je kultura. Zahvaljujem se na pozivu i na mogućnosti da saznam o ovom festivalu i želim vam uspeh i ubeđen sam da će svačiji rad i trud dati rezultat. Vidimo se i u Bugarskoj", poručio je ambasador Dojkov.

V.Velickovic September02 001

Silvana Petrova i Angel Kalev složili su se da je Sombor mnogo lep grad, i oduševljeni su gradskom arhitekturom ali i čuvenim somborskim pozorištem koji ih je mnogo podsetio na bugarski Narodni teatar u Sofiji.

"Publika je bila odlična i bilo nam je zadovoljstvo da igramo na ovoj sceni. Jako je važno ispravno vaspitavati decu i učiti ih da recikliraju. Evo, mi nismo znali da limenke mogu da se recikliraju nekoliko puta, tako da smo i mi ove sad nešto novo naučili. Veoma je lepo što su na ovaj način povezane važne teme sa umetnošću. S jedne strane vidite gomilu smeća a onda na drugačiji način naučite kako da ga ne bude i šta sve ono može da postane a sve to u kombinaciji sa umetnošću", izjavili su glumci nakon odigrane predstave.

V.Velickovic September02 011

O ovoj predsatvi "med-medeni kritičari" rekli su:

"Dopao mi se njihov jezik. Sve sam razumeo iako je na bugarskom. Jako mi se dopala predstava i glumci su jako lepo glumili", kazao je Bogdan.

"Bilo mi je odlično. Najviše mi se svidelo kako su pingvini putovali na razna mesta i sretali i druge životinje", kazala je Lana.

"Predstava je bila baš lepa. Najviše mi se svideo deo kad su se pingvinčići uplašili belog medveda ali su na kraju shvatili da on nije strašan i zavoleli su ga", zaključila  je Tea.

"Dopala mi se predstava jer su glumci lepo glumili sa velikim brojem lutki. Svidela mi se poenta predstave - da ne treba da ocenjujemo ljude na prvi pogled nego treba da popričamo sa njima i poigramo se i upoznamo ih", zaključio je Veljko.

"Predstava je bila lepa i poučna i sviđa mi se kako su glumci lutkama glumili životinje a posebno mi se svidela lutka belog medveda", kazao je Dimitrije.

V.Velickovic September02 019

Intervju: Tamara Stojković

Foto: Vladimir Veličković

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica