Dobre ideje i iskren trud zaista pokreću ljude

Dobre ideje i iskren trud zaista pokreću ljude

Glumica Valentina Pavličić, umetnička direktorka Limenka teatar festa

Glumica Valentina Pavličić, umetnička direktorka Limenka teatar festa, svojim je izborom predstava za decu, prošle godine, Novi Sad - Evropsku prestonicu kulture, učinila i evropskom prestonicom najmlađih. Klinci su bili oduševljeni predstavama koje su gledali, s pažnjom su pratili glumce, prepričavali danima priče koje su zavoleli na sceni, ostajali s glumcima dugo u razgovoru, raspitivali se pomno kada će biti naredna predstava da slučajno na nju ne bi zakasnili...

Ove godine Limenka teatar fest održaće se od 30. avgusta do 3. septembra u Somboru, gradu izuzetne kulturne, prevashodno pozorišne tradicije, u kojem žarom bistrog oka plamti i ekološku svest. A nju na svakom koraku bude očaravajući somborski drvoredi koji se prostiru pitoresknim ulicama ovog grada, kojima će prohodati i svi učesnici ovogodišnjeg Limenka teatar festa...

U Sombor stižu umetnici iz šest zemalja, između ostalog i iz dalekog Perua. Svako od njih će svojim zlatnim ključem otključavati kovčege u kojima čekaju odgovori na pitanja o tome šta su prijateljstvo, ljubav i hrabrost, kaže umetnička direktorka Limenka teatar festivala, koja je zajedno sa selektorkom Anom Zdravković, glumicom Pozorišta na Terazijama, ujedno rediteljkom i umetničkom direktorkom Teatra Madlenianum, oblikovala finalni izbor predstava.

Festival će početi bučnim karnevalom dece, koja će zveckati praznim limenkama i to tako da će se čuti do Meseca, sve s idejom da se podsetimo da je priroda potrebna nama, a ne mi njoj...

Kako se Limenka teatar fest ove godine obreo u Somboru?

Sasvim, sasvim namerno! Sombor je, pre svega, divan grad. Priznajem da sam lično uticala na organizacioni tim Festivala da ovogodišnja srećna luka ovog broda, koji spušta sidro svake godine u drugom gradu Srbije, bude baš Sombor. Bogata kulturna tradicija, posebno živ i dinamičan pozorišni život, ali i naša želja da deca u Somboru dobiju poseban i neobičan umetnički i edukativni sadržaj, doprineli su odluci da ovoga leta svi uživamo baš tu. U Somboru!

Jesmo li između dva leta postali ekološki pametniji? Mi, odrasli, pa time i naša deca?

Verujem da jesmo. Postoji još ekoloških inicijativa u ovoj našoj Srbiji i dosta truda i entuzijazma. Naravno, nikada dovoljno, ali - za pohvalu. Takođe sam uverena i u to da je naša inicijativa, tako posebna i neobična, tokom poslednjih 14 godina, koliko kontinuirano traje, umnogome doprinela tome da deca znaju, bez mnogo razmišljanja, da odgovore na pitanje - šta je reciklaža i čemu ona služi? Ispričaću, povodom ovog pitanja, jednu anegdotu. Radeći na pripremi ovogodišnjeg Festivala, ušli smo u jednu kancelariju u Somboru da bismo, od kompetentnih ljudi, dobili odgovore na neka pitanja. Kada smo se predstavili, jedna dama, iz udaljenog dela kancelarije je poskočila i viknula: "Jao, došli ste u Sombor! Ja od prošlog leta skupljam limenke! Imam dva džaka i ne dam ih nikome! Čuvam ih za slučaj da dođete. Pratila sam prošlog leta na TV- stanicama sve što se dešavalo u Novom Sadu i oduševila sam se. Pitala Somborce, zašto to ne dođe i kod nas, i evo, tu ste!" Presrećno je, s osmehom "oko glave", najavila sebe i mnooogo dece koju će dovesti. Zaključak je da dobre ideje i iskren trud pokreću ljude. Napredujemo lagano svi. Roditelji i deca.

Kakve su ovogodišnje predstave na Limenka teatar festu? Čemu nas uče, o čemu govore, odakle dolaze?

Predstave nam ove godine dolaze iz šest zemalja. Pored dva pozorišta iz Srbije, dolaze nam pozorišni umetnici za decu iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Bugarske i dalekog Perua! Putovaćemo zajedno s njima u svet srpske epske tradicije, upoznaćemo običaje i verovanja starih vremena, "zlatnim ključevima" ćemo otključati kovčege u kojima su odgovori na pitanja, šta su prijateljstvo, ljubav i hrabrost. Na komičan način prikazaćemo im svet cirkuskih umetnika. Zaintrigiraćemo ih pitanjem, da li je važnije duhovno ili materijalno? Otići ćemo na uzbudljivo putovanje do samog srca peruanskih Anda. Naučićemo ih da sami uspeju da procene kako da dožive avanturu, a da pri tome budu bezbedni. Iznad svega, naučićemo ih kako u svojoj glavi, a ne na mobilnom telefonu, mogu da kliknu na "dugme za maštanje" i tako izmisle čitav svet neobičnih bića koja nisu ni pasulj, ni lepinje, nego Kufli i mnogo su smešni. Jer, kako nam poručuju umetnici iz Osijeka - „vrijeme za bajku je uvjek! A mi ćemo ih deci najlepše ispričati u vreme Limenka teatar festa.

Limenka teatar fest jedan je od načina da se podigne svest o važnosti poštovanja prirode, koja je, čini se, poprilično pobesnela na nas. Trebalo bi je uveriti da nismo, bar ne svi, potpuno poludeli. Kako to još možemo učiniti, koji su načini za to, na dnevnom nivou, koji su realno ostvarljivi?

Mi, ljudi, stalno zaboravljamo da čovek nije potreban ostatku prirode, već je ona neophodna njemu. A stalno je uništavamo, zaboravljajući da smo jedno. Kakav apsurd! Priroda Černobilja, tragično uništena ljudskom rukom, uprkos svemu, ipak ponovo počinje da buja i živi, mislim pre svega na biljni svet. Ona je, hvala Bogu, jaka. Strašne stvari čovek radi i ne znam kako, i dokle će priroda hteti da nas trpi ovakve, bahate. Ja sam zagovornik teze da mnogo malih stvari čini jednu veliku. Da zaista, svako od nas, na dnevnom nivou može i treba da učini samo jedan gest lepog vaspitanja - podigne papirić bačen na ulicu i smesti ga u kantu, zaustavi nečiju ruku koja krene da polomi granu ili iščupa cvet, ugasi motor automobila dok čeka na semaforu na par minuta, odloži reciklabirni otpad u stranu, zatvori slavinu da voda uzalud ne otiče.... I to će biti 365 malih dobrih činjenja godišnje po jednom stanovniku planete. Na svakome od nas je da čvrsto osvestimo koliko smo u problemu. A onda, da ponizno, izvinjavajući se u sebi stalno Majčici Prirodi, mnogo pazimo šta radimo.

Spoj pozorišta/umetnosti i ekologije/recikliranja srž je Limenka teatar festivala. U životu se, u ta dva uporišta naših života, izgleda nešto malo pobrkalo, jer čini se da je više recikliranja u pozorištu, nego u ekologiji. Kako je došlo do te zamene teza?

Ovo pitanje je, opravdano, još jedno kritičko zapažanje. Slažem se s konstatacijom, ali ipak promovišem optimizam. Ne vredi mnogo kada uviđamo probleme ako nas to ne pokreće na akciju. To može da bude baš, baš depresivno. Teško. Moramo uvek da vidimo svetlo u tunelu. Mi se trudimo da svetlo postane sve veće i veće. Krećemo se ka njemu. Ka danu kada će ova naša lepa zemlja postati još lepša, čistija, uređenija. To će, svakako, učiniti ova naša dečica. Verujemo u to i zato toliko energije i ljubavi ulažemo u ovaj Festival.

Šta očekujete od somborskih mališana, a šta oni mogu da očekuju od Limenka teatar festivala?

Mališani su fantastični i od njih očekujemo samo divnu energiju. Pripremili smo mnogo zanimljivih aktivnosti, sadržaja, sedam divnih predstava u kojima će svi - sigurni smo - uživati. Od njih takođe očekujemo da ispune samo jedan zadatak, a to je, da uz pomoć starijih, prikupe mnogo praznih limenki i, umesto u smeće, pošalju ih u fabriku za reciklažu. A to da ćemo se svi zajedno divno zabaviti i da ćemo mnogo toga važnog da naučimo, predočićemo već na "bučnom" karnevalu dece na otvaranju Festivala. Zveckaćemo zvečkama napravljenim od praznih limenki tako da će se čuti do Meseca! Videćete!

Snežana Miletić

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica