Čarobne festivalske priče

Čarobne festivalske priče

Prva ulaznica

Prva preuzeta ulaznica za predstavu otišla je u ruke Ružice Vukelić, predsednice Udruženja somborskih učitelja koja je partner organizatorima festivala.

U zgradi u kojoj živim sakupljamo limenke i iz tog našeg kontingenta sam uzela pet limenki kako bih ih zamenila za ulaznicu za predstavu. Sticajem oklonosti, pošto sam se našla kod štandova pre početka karnevala kako bih preuzela zvečke za učesnike povorke, uspela sam da predam limenke i zamenim ih za jedan alukoin. Dakle, to što sam bila na radnom zadatku omogućilo mi je da budem na pravom mestu u pravo vreme i srećna sam i ponosna jer mi učestvujemo u svakoj dobroj akciji. O kulturi, obrazovanju i ekologiji se puno priča ali im se na žalost ne pridaje dovoljno značaja. Tako da pokušavamo svojim primerom da pokažemo deci i da utičemo na roditelje da budu naši saradnici u celoj toj priči” istakla je Ružica.

V.Velickovic August30 008

Porodično takmičenje

Da sakupljanje limenki nije zanimljivo samo deci već i roditeljima svedoči priča Somborke Ivane Pavlov, majke tri devojčice:

“Muž i ja smo se takmičili ko će sakupiti više limenki! Sada smo ćerka i ja donele 95 komada ali to nije sve. Deca su sakupila na ulici čak 60 komada! Koliko sam ja sakupila još ne smem da otkrijem jer takmičenje i dalje traje a ja moram da pobedim. Jednom prilikom me je starija ćerka pozvala telefonom da me pita gde sam a ja kažem u šancu. Na to će ona: Šta radiš u šancu? A ja kažem: Pa skupljam limenke!” kazala nam je kroz smeh Ivana.

V.Velickovic August30 006

Drugarstvo i ekologija

Uroš Marković, Veljko Lukić, Ana Mišković i Dimitrije Mudrinić su drugari iz škole i iz komšiluka. Svi idu u osnovnu školu „Dositej Obradović” i žive na Selenči. Zajedno su došli na festival kako bi najpre učestvovali u dečijem karnevalu a potom pogledali predstavu. Takođe, ova dva košarkaša, ritmička gimnastičarka i atletičar su zajedno i sakupljali limenke i doneli čak 280 limenki koje su zamenili za ulaznice za sebe i svoju braću i sestre ali i za blokčice i olovke. Oduševljeni su karnevalom i idejom da limenke zamene za ulaznice za pozorišne predstave.

V.Velickovic August30 012

Foto: Vladimir Veličković

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica