Povratak pravim vrednostima

Povratak pravim vrednostima

Treći dan Limenka Teatar festa

Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka gostovalo je trećeg dana na "Limenka teatar festu". I ovoga puta tražila se karta više, što nam govori koliko su se mališani uželeli pozorišta i kako rado posećuju teatar kada su na repartoaru predstave za decu.

Fenomenalni mladi dvojac osiječkih glumaca, Ivana Vukićević i Gordan Marijanov sjajno su odigrali predstavu "Vrijeme je za bajku". Tokom predstave deca su im pomagala i bilo je pravo uživanje gledati nasmejana lica mališana kada su zadovoljni izašli iz pozorišne sale. Njihovi komentari nakon predstave bili su pozitivni, imali su samo reči hvale za glumce koji su ih prethodnih sat vremena zabavljali. Neki od roditelja koji su gledali predstavu sa decom su čak prokomentarisali da Osijek nije daleko od Sombora i da će rado po koji put otići u komšijski grad u Hrvatsku, kako bi pogledali još koju predstavu ovog dečijeg kazališta.

V.Velickovic September01 014

Ivana Vukićević i Gordan Marijanov rado su porazgovarali sa nama pred igranje u čuvenom somborskom pozorištu.

* Šta nam poručuje predstava "Vrijeme je za bajku"?

Gordan: Predstava poručuje deci da se vrate nekim starim stvarima koje smo mi kao deca slušali, radili, učili, čitali, a koje su se danas, u neko moderno doba, zaboravila a to je pričanje i čitanje bajki i maštanje. Mi upravo kroz likove iz određenih bajki učimo decu da ipak svet mašte može puno više nego što to mogu možda neke stvari na koje smo danas navikli.

* Kada je vreme za bajku?

Ivana: Uvek je vreme za bajku! Ova predstava baš govori o tome da je uvek pravo vreme za bajku. Lik koji ja igram zapravo otkrije da, nakon što se dugo godina više nije igrala i maštala, i dalje ima želju za igrom i maštanjem, i to uz pomoć lika koji je tek upoznala.

V.Velickovic September01 025

* Kako vam se dopada ideja "Limenka teatar festa"?

Gordan: Festival je odličan! Svaka čast na ideji, na inicijativi! Puno je ovde kreativnih i originalnih stvari kao što su na primer alukoini. Festival se poklapa i sa temom naše predstave a to je da vratimo malo vreme unazad i posvetimo se mnoštvu zanimljivijih i korisnih stvari na koje smo možda malo i zaboravili.

* Da li ste prvi put u Somboru?

Gordan i Ivana: Jesmo! (u glas!) Grad je prelep, puno je zelenila, dogovorili smo se da ćemo nakon festivala doći jedan dan na izlet ovde. Malo podseća na Osijek ali ima više zelenila i veoma nam se dopada.

V.Velickovic September01 013

* Koliko mališani u Osijeku dolaze u pozorište?

Ivana: Mnogo dolaze. Mi baš imamo razvijenu kulturu odlazaka u pozorište. Fokusirani smo na decu, vrtiće i škole, i slažemo repertoar po njima. Od malena se deca odgajaju tako da znaju da vredi i da treba ići u pozorište. Zaista često igramo za njih, repertoar nam je pun predstava koje su aktivne i u jednoj sezoni bude i do 300 izvodjenja.

V.Velickovic September01 029

Intervju: Tamara Stojković

Foto: Vladimir Veličković

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica