Šta sve mališani mogu da rade pred predstavu na „Limenka teatar festu“?

Šta sve mališani mogu da rade pred predstavu na „Limenka teatar festu“?

Na predstave "Limenka teatar festa" se ne dolazi "u pet do 12", odnosno u zadnji čas, već čitavih sat vremena ranije! Pitate se zašto? Razlog je vrlo jednostavan - to je zbog "Šarenog edukativnog progarama"! A kako to sve izgleda sada ćemo vam opisati...

Kada mališani pristignu na trg kod pozorišta najpre predaju limenke volonterima i dobiju potvrdu o broju predatih limenki sa kojom idu na menjačnicu/blagajnicu da ih zamene za alukoine ali i preuzmu ulaznice za predstave dok ih još ima, jer za njima je najveća potražnja! Potom obiđu "Limenkica bazar" i na "Svaštarnici" i "Knjižarici" alukoininima kupuju knjige, mape, notese, olovke, razglednice...

V.Velickovic August31 078

Pored bazara nalazi se divno veliko belo poštansko sanduče u koje ubacuju razglednice koje su napisali dragim ljudima a koje će organizatori "Limenka teatar festa" odneti u Poštu Srbije i poslati umesto njih!

Mališani potom prošetaju do panoa na kojima se nalaze informacije o predstavama kako bi se još bolje informisali šta su sve to u prilici da vide na gostovanjima u svom gradu. Na panoima je pored fotografija puno značajnih podataka o dečijim predstavama koje se ne propuštaju!

V.Velickovic September01 140

Obavezna i omiljena tačka za fotografisanje im je velika pikselata koju svaki dan dvoje umetnika oslika nekako drugačije a sve u skladu sa temom festivala - ekologijom i zaštitom životne sredine.

Putanja ih potom dovodi do mesta sa velikom kutijom za glasanje u koju ubacuju limenke u odgovarajući pretinac i biraju koji crtani i koje junake više vole - Pepu Prase ili Patrolne šape.

V.Velickovic August31 066

Na mestu pored čeka ih sjajan Limeni čovek sa Alu planete koji strpljivo odgovara na sva njihova pitanja. On ima najsjajnije odelo koje svako voli da dotakne. "Baš se sijaš! - kazali su mu a on ih je pozvao da se iz hlada prebace na sunce da vide kako on sjajno sija! Mališani su ga pitali i da li mu je vruće u tom odelu a on je rekao: "Meni nikad nije vruće, ja sam Limen". Limeni čovek ima i sjajno pamćenje i mnogu decu je prepoznao da svaki dan dolaze da mu pomažu u recikliranju. Sa njim uvek može da se popriča o reciklaži a on je pun zanimljivih i korisnih činjenica koje treba znati: aluminijum može sto odsto da se reciklira; kada se jedna limenka reciklira već za šezdeset dana može ponovo da se nađe u prodavnici na polici, a može da posatne deo krila aviona i soniplejstejšna...Podelio je sa njima i činjenicu da samo jedna limenka uštedi energije toliko da televizor može da radi tri sata ili da se samo sa jednom limenkom može napuniti ceo bojler! On je pomagao mališanima da zgnječe limenke i objasnio da se to radi da bi se štedeo prostor i energija.

V.Velickovic August31 027

U celu akciju recikliranja uključila se i Policijska uprava Sombor. Da mladi policajci nisu samo čuvari reda i mira, i da nisu strogi, pokazali su deci tako što su zajedno sa njima i sa Limenim čovekom presovali limenke u mašini za sabijanje limenki. Za uspešno obavljen zadatak mališani su ponosno i rado "bacili pet" policajcu i Limenom. A sve pod motom "Sve što recikliraš danas, računaće se za sutra"!

V.Velickovic August31 071

I dok tako obiđu ceo krug proleti vreme i čuje se zvono koje kaže da je vrema za ulazak u teatar!

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica