Svetski festival u evropskoj prestonici kulture

Svetski festival u evropskoj prestonici kulture

Prvi Limenka teatar fest održao se uz podršku Fondacije “Novi Sad - evropska prestonica kuture”, u okviru njihovog programa “Dunavsko more”. Ideja ovog festivala je da deci na konkretan način pokaže kako da ono što recikliraju dobije ekološku vrednost, zahvaljujući kojoj potom mogu u pozorište.

Recikliranje do beskonačnosti

Na Limenka teatar festu naučili smo da se limenka može reciklirati do izmemoglosti. Klinci su to vrlo ozbiljno shvatili - do poslednjeg dana Festivala nisu posustajali u prikupljanju limenki. Donosili su ih u ogromnim količinama, a jedna Sara priznala je da ih cele noći sanja. U nekoliko festivalskih dana činilo se da je Novi Sad postao čistiji grad.

Alu-coin: prva društeno odgovorna valuta

Alu-coin je prva društveno odgovorna valuta na svetu. Ceo je napravljen od aluminijuma. On je zapravo "ekološki novac" Limenka teatar festa kojim se kupovala ulaznica za ovaj festival, ali i još neki zanimljivi upotrebni predmeti koji imaju ekološki predznak. Da bi se dobio jedan Alu-coin bilo je neophodno doneti pet praznih limenki.
Limeni čovek i recikliranje na delu

Odlične predstave, primamljiv Limenkica bazar, ekološke priče, podizanje svesti o važnosti očuvanja prirode, samo su deo događaja kojima su na prvom Limenka teatar festu mogli da prisustvuju klinci. Među događajima koji su im se posebno dopali svakako je bio svakodnevni susret sa Limenim čovekom koji ih je svakog dana dočekivao u dvorištu Eđšega i na licu mesta učio kako da recikliraju. U svom neobičnom “limenom odelu” koje je bilo prekriveno staklićima, sa kacigom i fensi-šmensi naočarima, Limeni čovek je sa svakim detetom posebno proćaskao i strpljivo mu objašnjavao postupak reciklaže, kojim – bar unekoliko – spasavamo prirodu.

Limeni čovek bio je mladi glumac Nikola Popović, student četvrte godine glume beogradskog Fakulteta filmskih i dramskih umetnosti "Sinergija". Za ovu, deci važnu ulogu najbolje ga je, kaže Nikola, spremila gospođa Vesa iz Dečjeg pozorišta "Duško Radović", koja je sašila njegov fenomenalni kostim. Sa decom se odmah dobro povezao, postali su nerazdvojni drugari tokom Festivala.

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica