U Somboru počeo drugi po redu "Limenka teatar fest"

U Somboru počeo drugi po redu "Limenka teatar fest"

ULAZNICA - LIMENKICA, JASNA RAČUNICA

Somboru je ove godine pripala čast da bude izabran za domaćina Internacionalnog festivala za decu „Limenka teatar festa“.

Otvaranju Festivala prethodila je karnevalska povorka koja je krenula od zgrade Županije da bi, ulicom Kralja Petra Prvog, stigla do Trga Koste Trifkovica i Narodnog pozorišta, mesta dešavanja Festivala. U povorci su se našla talentovana i svestrana deca Sombora, predvođena svojim trenerima, učiteljima i dirigentima. Svirali su i mali tamburaši, nošnjama su povorku obogatili folklorci, sportisti u svojim dresovima, deca glumci sa svojim lutkama, dečiji hor kao i mali pčelari. U povorci su učestvovali i prvi gosti festivala, glumci Segedinskog pozorišta lutaka Bela Kover sa dve ogromne lutke kao i predstavnici Gradske uprave, mladi pripadnici MUP-a i aktivnosti Festivala. Šarolika povorka kretala se u ritmu karnevalske muzike i limenkice zvečkice.

Razdragana povorka mamila je osmehe prolaznika svojim transparentima sa kreativnim crtežima i porukama: „Malo recikliram, malo muziciram“, „Dece i pozorišta nikad dosta“, „I pčela i cvet za bolji svet“.

V.Velickovic August30 002

Kada su mališani stigli na Trg umetnika radoznalo su se rastrčali do štandova kako bi videli za šta sve na Limenkica bazaru, osim za ulaznice za predstave, mogu da zamene limenke koje su sakupili i zamenili za jedinstvenu valutu – Alukoin. Vrlo brzo stvorilo se brdo limenki od napunjenih džakova, najbolji dokaz da su se deca i njihovi roditelji dobro informisali i pripremili za ovaj festival. Da bi se dobio jedan alukoin trebalo je doneti pet limenki, a sve pod sloganom „Svaka limenka se računa“. Svoje alukoine deca su potom zamenila za knjige, magnete, olovke, notese, cegere, razglednice...

“Ideja festivala je da ukažemo koliko je reciklaža važna za zaštitu životne sredine i kako sa samo malo truda možemo da sačuvamo našu planetu“ izjavila je Valentina Pavličić, umetnički direktor Festivala. Festival su potom svečano, u glas, otvorili članovi dramske sekcije osnovne škole Ivo Lola Ribar, a za muzički deo programa bio je zadužen dečiji hor „Šareni vokali“. Posebnu pažnju privukla je pikselata napravljena od limenki na kojoj će svaki dan tokom trajanja festivala mladi umetnici naslikati novu sliku.

V.Velickovic August30 023

Prva u nizu od sedam gostujućih predstava, koje će biti izvene za pet dana trajanja festivala, bila je predstava „Jedna gomila Kufli”, lutkarskog pozorišta Bela Kover iz Segedina. Predstava je u potpunosti opravdala ideju selektora - da u prvi plan stavi igru, onu dečiju a i pozorisnu, a zajednički imenitelj dečije i pozorišne igre svakako su lutke. Troje segedinskih glumaca sjajno su se pred nama igrali predivnim lutkama koje su predstavljale zajednicu kufli, neobičnih stvorenja koja žive na jednoj livadi. Uvukli su malene gledaoce u svet mašte i svojom neverovatnom animatorskom i glumačkom veštinom na kraju zaslužili veliki aplauz.   

„Drago nam je da smo došli na ovaj festival sa našim zabavnim Kuflima i mađarskim kratkim pričama. Pvi put smo u Somboru, imali smo vremena da prošetamo i grad je prelep. Jako nam se dopada ideja samog festivala i lepo je da tako nešto postoji“ istakao je umetnički direktor Janko Šnajder.

V.Velickovic August30 019

Kao i prethodnih godina manifestacija se organizuje uz podršku kompanije Ball Packaging, Recan fondacije, a u saradnji sa projektom „Svaka limenka se računa“. Naši partneri aktivno rade na promociji zaštite životne sredine, a pre svega na edukaciji naših najmlađih sugrađana o važnosti koji reciklaža ima za očuvanje planete zemlje. Ove godine značajnu podršku festivalu pružila je i kompanija NIS.

Više informacija o festivalu na sajtu: https://limenkateatarfest.rs/

Fb: https://www.facebook.com/limenkateatarfest/

Instagram: https://www.instagram.com/limenkateatarfest/?hl=gu

Foto: Vladimir Veličković

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica