RITUALNI PLES MAKAZAMA

RITUALNI PLES MAKAZAMA

  • Hose Navaro teatar, Peru
  • Subota, 02.09.2023. u 11.00 sati

Neobična predstava „Ritualni ples makazama“ dolazi nam iz dalekog Perua, a izvodi je peruansko-britanski umetnik Hoze Navaro.
Mistična simbioza lutkara i plesača vodi nas na uzbudljivo putovanje u srce prastarog peruansko-andskog plesa, koji je uvršten na UNESKO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ples makazama Hozea Navara nastao je na osnovu istraživanja različitih tehnika lutaka i rearanžiranja tradicionalne muzike s elementima fuzije...
Performans/predstavu adaptirao je i izvešće je sam Navaro. Muzički dizajn za predstavu napravio je Kameron Mekbrajd, dok je dizajn scene delo Bele Lejn. Autori lutaka su Navaro, Aiman Hmdom i Ričard Kardenas Leguja.

Britanski mediji o Navarovoj predstavi?
O predstavi ovog umetnika britanski mediji izveštavali su kao o „auteničnom delu sa visokih Anda“, a koristili su prideve „elegantno“ i precizno“, te „suptilno i očaravajuće“, kada su opisivali ono što predstava budi u gledaocima. Neki od autora tih tekstova nagoveštavaju da nas ovo delo „odvodi u potpuno druge dimnezije koje do sada nismo poznavali“...

„Star Online“ kaže: „Samo iskustvo je transcendentalno i prosvetljujuće. „Ritualni ples makazama“ prevazilazi čin samog peruanskog plesa. Još jedan oblik drevne umetnosti spojen je s performansom, koji temperaturu predstave diže na potpuno novi nivo”. „Edinburški vodič“ ide korak dalje, i kaže: „Edinburška Majka Zemlja je počastvovana”!

„Ritualni ples makazama“ dobio je Nagradu za najbolji ples u lutkarstvu“ na Svetskom karnevalu lutaka na Tajlandu 2014. godine, te „Nagradu za nasleđe kulture“ na azijsko-pacifičkom Lutkarskom festivalu u Nančongu, u Kini 2017. godine.

Ko je Hoze Navaro?

Hoze Navaro je peruansko-britanski uemtnik. Učio je kod Huana Arkosa, a diplomirao na peruanskom Nacionalnom univerzitetu u Limi. Na Univerzietu u Londonu, odseku Škole za govor i dramu, Navaro drži kurs teatarske prakse i to na grupi za lutkastvo i teatar objekta. Član je britanske asocijacije UNIMA.
Predstava traje: 55 minuta

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica