Dece i pozorišta nikad dosta

Dece i pozorišta nikad dosta

Prethodnih pet dana u Narodnom pozorištu Sombor, na drugom “Limenka teatar festu” spajali smo predstave za decu i ekologiju, reciklažu i druženje, i što je najvažnije zajednički budili svest o važnosti očuvanja životne sredine. Festival smo otvorili karnevalskom povorkom, a nakon toga bili u prilici da pogledamo predstave iz šest zemalja: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Bugarske pa čak i iz dalekog Perua. Odlične predstave, raznovrstan Limenkica bazar, Limenkica – razglednice sa ekološkim porukama i pozdravima iz Sombora, koje će stići u različite krajeve sveta, kao i naš Limeni čovek, bili su samo deo ovog događaja.

V.Velickovic September03 002

Limenke su pristizale u ogromnim količinama, za svaku predstavu tražila se karta više…a mi smo sigurni da je Sombor sada čistiji grad. U glasanju limenkama deca su pokazala da više vole “Patrolne šape” u poređenju sa “Pepa prasetom”.

A sada malo o brojkama! Sjajna vest je da je ovogodisnji, drugi po redu, Limenka teatar fest uspeo  da sakupi neverovatnih 38.250 limenki za reciklazu. Na festivalu je iskorišćeno 7.650 alukoin-a i podeljeno blizu 1.260 knjiga i 4.000 edukativnih predmeta i razglednica na Limenkica bazaru.  

V.Velickovic August31 003

Ovogodišnji “Limenka teatar fest” održan je uz podršku naših prijatelja i sponzora, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo, i to: Narodnom pozorištu Sombor – jer su bili divni domaćini festivala, našim dugodišnjim partnerima u organizaciji - kompanijama - Ball Packaging i Recan fondaciji zajedno sa projektom „Svaka limenka se računa“. Zatim kompanijama: Naftna industrija Srbije, Klett, Data status, Škola PLUS, Vrhovski dizajn studio, kao i Gradu Somboru, Udruženju Somborskih učitelja, Javnom komunalnom preduzeću – “Prostor” Sombor, Turističkoj organizaciji Grada Sombora, Udruženju građana “Eko – art”, kao i Policijskoj upravi Sombor. Veliko hvala i našim divnim volonterima na nemerljivom doprinosu.

image 6483441 28

“Limenka teatar fest”, naučio nas je da se limenka može reciklirati neograničen broj puta, kao i da dobre ideje i iskren trud pokreću ljude. Nastavljamo da čuvamo vodu, vazduh i zemlju. Da čuvamo jedni druge, da štedimo energiju. Da recikliramo i sakupljamo limenke, jer nas čeka sleceći “Limenka teatar fest” 2024. godine! Do narednog druženja, odjavljujemo se uz naš slogan koji kaže: “Dece i pozorišta nikad dosta”.

V.Velickovic August30 024

Foto: Vladimir Veličković

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica