O festivalu

Limenka teatar fest - u Somboru, od 30. avgusta do 3. septembra

Pozorište i ekologija za vedri početak školske godine

Limenka teatar fest, koji je prošle godine s velikim uspehom održan u Novom Sadu, ove godine održaće se u Somboru, gradu izuzetne pozorišne tradicije.

Festival koji je nastao s idejom da spoji pozorište za decu i ekologiju, i to tako što će buditi svest najmlađih o važnosti očuvanja životne sredine. razvedriće lica somborskih mališana od 30. avgusta do 3. septembra – u NP Sombor.

Festival 30. avgusta počinje karnevalskom povorkom u kojoj će učestovati talentovana deca Sombora: glumci, pevači, folkloraši, sportisti, balerine, tamburaši, pa čak i mali pčelari. U povorci će biti i fascinantne lutke koje će doneti umetnici iz Segedina. Povorka će u 17.30 sati krenuti od zgrade Županije da bi u nastavku, ulicom Kralja Petra Prvog, stigla do Narodnog pozorista Sombor, tačno na otvaranje festivala, u 18.30 sati. Sva deca koja žele u njoj da učestvuju, mogu da se pridruže povorci.

Od srpske epike do dalekih Anda

Kako u Somboru ne postoji pozorište za decu, ovaj festival, njegov koncept i predstave koje će deca imati priliku da vide, biće sigurno poseban događaj za njih. Očekuje ih sedam predstava iz šest zemalja (Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Srbije i dalekog Perua) koje su odabrale selektorka Ana Zdravković, glumica Pozorišta na Terazijama, rediteljka i umetnička direktorka Teatra Madlenianum i glumica Valentina Pavličić, umetnička direktorka Limenka teatar festa.

Valentina Pavličić kaže da sve predstave Limenka teatar festa na različite načine intrigiraju dečju maštu: dok jedna ulazi u svet srpske epske tradicije i upoznaje nas s običajima i verovanjima starih vremena, druge odgovaraju na pitanja o prijateljstvu, ljubavi i hrabrostu, ili na komičan način prikazuju svet cirkuskih umetnika, ili pak propituju - da li je važnije duhovno ili materijalno, dok će nas jedna od njih odvešće u srce peruanskih Anda. Ukratko, sve predstave su avanturističkog duha, zabavne i poučne i, što je najvažnije, pale lampice mašte u dečjim glavam umesto na mobilnim telefonima.

Ekološka s(a)vest kao ulaznica

Ulaznice za festivalske predstave ne mogu se kupiti novcem! Da bi se gledala predstava, gledalac mora da sakupi i donese pet limenki, za koje potom dobija jedan alu-coin, prvu ekološku valutu na svetu, načinjenu od aluminijuma, kojom može da kupi ulaznicu. Ukoliko bude dovoljno vredan da tokom dana sakupi i više od pet limenki, kojima se, inače, na licu mesta smeši recikliža, u kojoj deca mogu i lično da učestuvju, može dobiti još alu-coina, za koje može da kupi nešto od školskih potrepština na Limenkica bazaru. Tu se za alu coine mogu kupiti eko olovke, blokčići od recikiranog papira, zanimljive knjige odštampane takođe na eko papiru...

PROGRAM LIMENKA TEATRA FESTA 2023

Sreda, 30. avgust
19 sati
“Jedna gomila Kufli”
Pozorišta lutaka Bela Kover, Segedin/Mađarska

“Jedna gomila Kufli” zasnovana je na duhovitoj priči Danijela Andraša o sedam zanimljivih, zabavnih i živopisnih stvorenja koja, nit su pasulj, niti... pa videćemo šta su... Kufli su svakako... Oni vole da se kotrljaju, trče okolo, gledaju zalazak sunca i izležavaju se, ali ih inspirišu i čudne avanture: uzgajaju mahovinu, jedu pečurke koje ih pretvaraju u balone! Uz salve humora i divne muzike, podsetićemo se šta znači živeti zajedno, kakva su iskustva života u zajednici, a nadasve koliko je važno da pomažemo jedni drugima. Predstavu je režirao Janko Šnajder, a igraju: Ana Spergel, Gabor Kočanji i Mihalj Rac.

Četvrtak, 31. avgust
19 sati
''Tri junaštva Kraljevića Marka”
Dečje pozorište “Čarapa”, Beograd/Srbija

''Tri junaštva Kraljevića Marka” bave se srednjevekovnom srpskom i evropskom tradicijom na posve inovativan, interaktivan i - najmlađima - prilagođen način. Kroz dogodovštine mitskih i klasičnih junaka, ona slikovito prikazuje način života, običaje i verovanja prošlih vremena, promovišući neprolazne etičke vrednosti i duhovne ideale kojima težimo kao pojedinci, ali i kao narod. Junaci ove predstave, Kraljević Marko i njegov verni pratilac, konj Šarac, odlučno kreću u potragu za ''zlatnim ključevima''. Njima će otključati ''kovčeg'' koji krije odgovore na pitanja: šta su prijateljstvo, ljubav i hrabrost, te kako postati pravi heroj? Svojim duhovitim jezikom, muzikom sa etno motivima, predstava uvodi gledaoca u svet bajke i mita i otvara ''čarobna vrata'' koja spajaju tradicionalno i moderno. Posebnoj atmosferi predstave doprinose originalno komponovana muzika, bogata likovnost scenografije, te scenski efekti i kostimi. Tekst Olivere Stamenković režirala je Valentina Pavličić. Igraju: Marko Marković, Milan Tubić, Nikola Krneta i Tanja Živković.

Petak, 1. septembar
11.30 sati
Reprizno “Tri junaštva Kraljevića Marka”
19 sati
“Vrijeme za bajku”
Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek/Hrvatska

Osiječki umetnici podsećaju da bajke deci pričaju odrasli, deca odraslima, deca - deci, ali i odrasli odraslima. Naravno da bajke volimo da slušamo svi. I svi znamo da ih slušamo. I svi smo ih se naslušali. Ispričati bajku - jedna je stvar. Odigrati je – nešto je posve drugo, a igrati se bajke, e to je “najdrugačije”! Bajka i Ružica igraju se bajke o Crvenkapici, bajke koju smo svi nebrojeno puta čuli i znamo napamet svaki detalj tako da bismo mogli da je ispričamo i unapred i unazag, pa i dijagonalno. Tekst Jiržija Strede obnovili Ivica Lučić i Aleksandra Colnarić, a u predstavi igraju Ivana Vukićević i Gordan Marijanov.

Subota, 2. septembar
11 sati
“Ritualni ples makazama”
Hoze Navaro teatar, Peru

Mistična simbioza lutkara i plesača vodi nas na uzbudljivo putovanje u srce prastarog peruansko-andskog plesa, koji je uvršten na UNESKO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ples makazama Hozea Navara nastao je na osnovu istraživanja različitih tehnika lutaka i rearanžiranja tradicionalne muzike s elementima fuzije... Performans/predstavu adaptirao je i izvodi je sam Navaro.

19 sati
„Šest pingvinčića”
Ilkova teatar, Sofija/Bugarska
Današnja deca su agresivnija, sposobnija, upućenija nego nekada. Da bismo zadobili njihovo poverenje i zaštitili ih od opasnosti po život, mi odrasli često pribegavamo raznim metodama: ili im pretimo, ili ih mamimo, ili smo jednostavno previše zaokupljeni svojim problemima da decu ni ne primećujemo. Međutim, moramo da razumemo prirodu njihovog ponašanja. Ne smemo da zaboravimo da su i oni veoma radoznali i da žude da se što pre suoče sa životom. Ako im ne pomognemo, onda oni sami traže odgovore... A traženje odgovora i suočavanje sa strahom zapravo je uzbudljiva avantura, puna urnebesnih nesporazuma... Bajku je za scenu adaptirao i režirao Venčeslav Asenov, a naratori su Silvana Petrova i Angel Kalev.
Nedelja, 3. septembar
11 sati
“Cirkus”
Lutka scena “Pepino”, Niš/Srbija

Predstava na duhovit način vodi publiku kroz svet cirkuskih artista, pokazujući na komičan i pomalo nespretan način, talenat i život umetnika u cirkusu. I sve to uz pomoć marioneta koje su junaci ove predstave. Na sceni je 17 marionetskih lutaka. Po žanru, to je komedija i namenjena je svim uzrastima. Na sceni su dva glumca i mnogo muzike. U režiji Bobana Jovanovića, igraju Luka i Boban Jovanović.

Nedelja, 3. septembar
19 sati
“Cvrčak i mrak”
Pozorište mladih, Sarajevo/BiH

Poučna basna “Cvrčak i mrav” godinama oplemenjuje mnoge pozorišne repertoare. Priča o prijateljstvu, igri, zabavi i radu, u kojoj Cvrčak i Mrav predstavljaju ravnotežu između duhovnih i materijalnih vrednostim, potrebnih svakom živom biću. Kroz lepršavu i razigranu igru na sceni, songove, živopisnu scenografiju i kostime, sarajevski umetnici zabavljaju i edukuju najmlađu publiku, a njihove roditelje vraćaju u detinjstvo i podsećaju na vreme kad su bili deca. Predstavu je režirao Adis Bakrač, a u njoj igraju: Edin Avdagić, Edis Bilić, Ajla Cabrera, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović, Mirza Dervišić.

Biografija Limenka teatar festa
Jedna od mnogih važnih kulturno-ekoloških poruka/činjenica koje će deca tokom festivala čuti je da kroz umetnost mogu da doprinesu ekologiji. Na primer, da jednom praznom limenkom za piće mogu da doprinesu uštedi toliko energije da tri sata mogu besplatno da gledaju crtane filmove na TV-u.
Limenka teatar fest nastao je kao korak dalje u razvoju programa Limenkica ulaznica koji postoji od 2009. godine. Dečje pozorište “Čarapa”, Udruženje Eko art i Škola plus idejni su tvorci ovog projekta koji već 14 godina okuplja decu, roditelje, mlade, njihove bake i dede koji se kroz razne programe edukuju o zaštiti životne sredine i reciklaži. Za 14 godina, kroz programe je prošlo 80.000 dece i roditelja, a prikupljeno je preko pola miliona limenki za piće, koje su reciklirane.
Podrška kompanije Ball Packaging, Recan fondacije

I ove godine, kao i prethodnih 14, Limenka teatar fest organizuje se uz podršku kompanije Ball Packaging, Recan fondacije, a u saradnji sa projektom „Svaka limenka se računa“.

Partneri Limenka teatar festa imaju aktivne uloge na festivalu, koje nisu glumačke, ali su beskrajno zanimljive svim posetiocima. Poruke o značaju reciklaže za očuvanje planete Zemlje, o tome da aluminijumska limenka može da se reciklira neograničeno i još mnogo drugih, važnih ekoloških poruka prenećemo deci tokom festivala, sve to na različitim aktivacijama Šarenog edukativnog programa, koji će biti upriličen pre svake predstave.

Pikselata, kutija za glasanje limenkama - u takmičenju za naj-crtani film, pisanje razglednica, šoping praznim limenkama na LIMENKICA BAZARU ili presovanje limenki u društvu LI MENA – maskote festivala, samo su neka od mesta na kojima će se deca edukovati o važnim temama za našu planetu.

Podrška kompanije NIS

Pozorišni deo programa podržala je kompanija NIS i to uključujući se, pre svega, u akciju prikupljanja limenki! Naime, na četiri pumpe u Somboru postavljene su kutije u koje svako može da ubaci praznu limenku. Sve prikupljene limenke na poklon dobijaju somborski đaci četvrtih razreda. Tako obezbeđuju kartu za jednu od festivalskih predstava - “Tri junaštva Kraljevića Marka”, i to izvođenje koje je na programu 1. septembra od 11.30. NIS podržava decu i kulturu. I - reciklira!

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica