CVRČAK I MRAK

CVRČAK I MRAK

  • Pozorište mladih, Bosna i Hercegovina
  • Nedelja, 03.09. u 19.00 sati

Poučna basna “Cvrčak i mrav” godinama oplemenjuje mnoge pozorišne repertoare. Zbog svoje aktuelnosti i univerzalnosti našla je mesto i na repertoaru sarajevskog Pozorišta mladih. To je priča o prijateljstvu, igri, zabavi i radu, u kojoj Cvrčak i Mrav predstavljaju ravnotežu između duhovnih i materijalnih vrednostim, potrebnih svakom živom biću.

Pesme i snovi osnovni su motivi ove predstave u kojoj likovi sanjaju sunce, prirodu i leto, jer žele da budu veseli i srećni. Glavni junak priče Cvrčak svojom muzikom budi cvetove i miri različite svetove. Njegova muzika postaje čarobna tajna i lepota. Kroz lepršavu i razigranu igru na sceni, songove, živopisnu scenografiju i kostime, sarajevsko Pozorište mladih ovom predstavom, ne samo da zabavlja najmlađu publiku, već je i edukuje, dok stariju publiku vraća u detinjstvo i podseća je na vreme kad su bili deca.

Predstavu je režirao Adis Bakrač, a u njoj igraju: Edin Avdagić, Edis Bilić, Ajla Cabrera, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović, Mirza Dervišić. Dramaturgija je delo Adisa Bakrača, scenografiju potpisuje Narda Nikšić, a kostime Amna Kunovac Zekić. Muziku su komponovali Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović. Scenske elemente su izradili: Mirjana Čistopoljski, Mediha Džambegović i Danijela Letić-Madacky.

*Fografije: Dženat Dreković

O pozorištu:

U Sarajevu su 1950. godine osnovana dva teatra za decu: Pionirsko pozorište i Pozorište lutaka. Prvih desetak godina postojanja Pionirsko pozorište nema svoj ansambl, pa po projektu angažuje glumce iz drugih teatara i "glumce" decu, od koji su neki i danas poznati i priznati umetnici. Pozorište lutaka u tom periodu neguje marionetu. Šezdesetih godina Pionirsko pozorište formira svoj profesionalni ansambl, menja naziv u Pozorište za mlade i počinje da postavlja sve ambicioznije projekte koji nisu namenjeni samo najmlađima, nego pretenduju animiranju što širih grupa mladih ljudi.

Prirodna simbioza ova dva teatra dogodila se 1977. godine. Njihovim udruživanjem nastaje Pozorište mladih Sarajevo, sa dve samostalne scene: Lutkarskom i Dramskom. U i oko Pozorišta formira se grupa značajnih autora koji dobro znane junake i priče sada predstavljaju na nov način, u savremenoj dramaturškoj obradi i u modernom teatarskom pristupu. Specifičnost teatarskog izraza (pokret, ples, pantomima...) i zavidan umetnički kvalitet predstava, koje ni u jednom segmentu ne zaostaju za predstavama tzv. "pozorišta za odrasle", omogućili su Pozorištu da ostvari brojna, značajna gostovanja diljem Evrope, Azije i Afrike.

Od te, sada već daleke 1950. godine, do danas, Pozorište mladih Sarajevo bilo je i ostalo pozorište svih generacija.

Predstava traje: 60 minuta

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica