ŠEST PINGVINČIĆA

ŠEST PINGVINČIĆA

  • Ilkova teatar, Bugarska
  • Subota, 02.09. u 19.00 sati

Priča Borisa Aprilova “Šest pingvinčića”, u režiji Katerine Ilkove, stiže nam iz Bugarske - iz Sofije.

Mnogi nas plaše raznim stvarima, neki čak polarnim medvedom! A kakav je taj medved, je li baš tako opasan, mi zapravo ne znamo. Jer, možda i nije tako strašan?! Ajde da proverimo, ajde da ga nađemo...
Traženje i suočavanje sa strahom zapravo je uzbudljiva avantura, puna urnebesnih nesporazuma...
Današnja deca su agresivnija, sposobnija, upućenija nego nekada. Da bismo zadobili njihovo poverenje i zaštitili ih od opasnosti po život, mi odrasli često pribegavamo raznim metodama: ili im pretimo, ili ih mamimo, ili smo jednostavno previše zaokupljeni svojim problemima da decu ni ne primećujemo.
Ali moramo da razumemo prirodu njihovog ponašanja. Ne smemo da zaboravimo da su i oni veoma radoznali i da žude da se što pre suoče sa životom. Ako im ne pomognemo, onda oni sami traže odgovore...
Isprovocirani istoimenom bajkom Borisa Aprilova, tvorci predstave upuštaju se u novo čitanje, ubrizgavajući u njega ovovremeno osećanje sveta.
Pred našim očima otvara se pozorišna zavesa i vidimo bezgranična mora i brod s jedrima. Čujemo i pesmu kapetana koji je morima nadaleko plovio i svašta video. I spreman je da nas uroni u još jednu avanturu - avanturu „Šest pingvina“.
A oni, pingvini, nakon što ih je više puta uplašio svirepi polarni medved, konačno odlučuju da vide koliko je taj medved zaista divlji. Usput se susreću s raznim životinjama, čiji odnos prema problemu samo još više rasplamsava njihovu radoznalost.
Bajku je za scenu adaptirao Venčeslav Asenov, scenografkinja je Emelijana Toteva, a autor muzike Pavel Vasev. Naratori su Silvana Petrova i Angel Kalev.

O pozorištu:

Ilkova teatar iz Sofije, na bogatoj lutkarskoj sceni Bugarske, upisao se 1989. godine. Svoje predstave izvode u okviru repertoara raznih pozorišta, a život trupe povezan je s kreativnim putem Katerine Ilkove, stoga trupu i zovu - Ilkova teatar. Na repertoaru imaju preko 30 naslova, od kojih se 13 igra i danas.

Predstava traje: 50 minuta

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica