TRI JUNAŠTVA KRALJEVIĆA MARKA

TRI JUNAŠTVA KRALJEVIĆA MARKA

  • Dečije pozorište "Čarapa" Srbija
  • Četvrtak, 31.08. u 19.00 sati

''Tri junaštva Kraljevića Marka” beogradskog Pozorišta “Čarapa” bavi se srednjevekovnom srpskom i evropskom tradicijom na inovativan način. Kroz dogodovštine mitskih i klasičnih junaka, predstava prikazuje način života, običaje i verovanja prošlih vremena. Kraljević Marko i njegov verni pratilac, konj Šarac, odlučno kreću u potragu za ''zlatnim ključevima'' kojima će otključati ''kovčeg'' i saznati šta su prijateljstvo, ljubav i hrabrost, te kako postati pravi heroj? Posebnoj atmosferi predstave doprinose originalno komponovana muzika, bogata likovnost scenografije, kostimi, scenski efekti i duhovit jezik,

Tekst Olivere Stamenković režirala je Valentina Pavličić. Autor scenografije i lutaka je Boris Čerškov. Kostim je delo Maje Mirković, a muzika Marka Nikolića. Koreografiju i scenski pokret osmislila je Jovana Rakić, a igraju: Marko Marković, Milan Tubić, Nikola Krneta i Tanja Živković.

O pozorištu:

Dečje pozorište „Čarapa“ osnovao je Novica Pavličić 1996. godine u Kruševcu, gde je radilo do 2000. godine. Po selidbi u Beograd, predstave izvodi kontinuirano na više scena, ali i po mnogim scenama Srbije, kroz projekte "Čarapa na točkovima" i "Pozorište za SVU decu". Deo projekta "LIMENKICA – ULAZNICA" postaje 2009. godine, a za njega 2014. godine dobijaju nagradu za najbolju neprofitnu kampanju u Srbiji.

Kroz scenu "Pozorište koje reciklira" (DKCB-Takovska 8), te nastupe u 56 gradova i mesta Srbije, do 2020. godine prošlo je 80.000 dece i roditelja, a više od pola miliona praznih limenki otišlo je u centre za reciklažu. Projekat 2021. prerasta u LIMENKA TEATAR FEST i "Čarapa” uz njega nastavlja svoj rad. Na repertoaru imaju 19 aktivnih predstava, diče se sa blizu 6000 odigranih predstava od nastanka, 700 gostovanja u zemlji i inostranstvu, 37 učešća na festivalima, tri osvojene nagrade. Članovi su međunarodnih asocijacija pozorišta za decu ASSITEJ i UNIMA, te jedan od osnivača Saveza nezavisnih profesionalnih pozorišta za decu ( SNPPD).

Predstava traje: 50 minuta

O festivalu

“Limenka teatar fest” je nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica”, u trinaestoj godini trajanja, kao jedinstvena manifestacija na svetu, koja, na neobičan način spaja edukaciju dece i mladih o zaštiti životne sredine i reciklaži i pozorišnu umetnost.

Pročitaj više...

Limenkica